Oude Rijn

Harmelen

Het prachtige dorp Harmelen is onderdeel van de gemeente Woerden. Door Harmelen stroomt de Oude Rijn, die zich heeft afgesplitst van de Leidse Rijn. Vanwege zijn rijke historie zijn er tot op heden prachtige kerken en landhuizen te zien. Het dorp bestaat voor bijna 80% uit koopwoningen.

Dat het een historisch dorp is, is te zien aan de huizen en de bouwstijl van de huizen. Zo’n 85% van de huizen is gebouwd voor 2000. Langs de Oude Rijn staan huizen die gebouwd zijn in de 19e eeuw. Hét historische kenmerk is het jaagpad, dat langs de Oude Rijn loopt: hier werden vroeger boten getrokken door paarden en mensen, om snelheid te krijgen.

Het wemelt het van de prachtige, historische huizen en gebouwen. Zo is er zowel een hervormde kerk uit de 16e eeuw als een katholieke kerk te vinden. Ook het gemeentehuis en de Kloosterhoeve zijn monumentale gebouwen uit de 18e eeuw.

8175

Inwoners

3380

Woningen

890

Bedrijven

Voorzieningen in Harmelen

Het dorp telt in totaal twee supermarkten. Beide supermarkten bevinden zich op loopafstand van het centrum. Er zijn diverse restaurants, zoals de Kloosterhoeve, Het Wapen van Harmelen en ’t Scheepje. Bij de Kloosterhoeve en ’t Wapen van Harmelen kan men uitgebreid dineren, ’t Scheepje is een voorbijgangerscafé voor reizigers en de lokale bevolking, waar je een drankje kunt doen. Er zijn verdere meerdere winkels te vinden, vooral aan de hoofdstraat, de Dorpsstraat en de straat die door het centrum loopt: de Kerkweg.

Onderwijs

Er zijn vier verschillende basisscholen te vinden: twee katholieke (De Notenbalk en de St. Bavoschool), één Christelijke (De Fontein) en één openbare basisschool (De Horizon). Er zijn geen middelbare scholen maar wel op fietsafstand in Woerden.

Bereikbaarheid Harmelen

Het dorp heeft geen station, maar meerdere bushaltes die routes verbinden van Utrecht tot Woerden, met tussenliggende haltes als De Meern. Met openbaar vervoer is de stad Utrecht snel bereikbaar. Het dorp De Meern is met de auto binnen enkele minuten bereikbaar. Door de nieuwe oprit op de  A12 zijn Rotterdam en Den Haag snel bereikbaar.

Harmelen heeft zijn dorpse karakter goed weten te behouden in de omgeving van Utrecht. Vele voorzieningen zijn voorhanden en ook voor de sportverenigingen hoef je het dorp niet uit

Bezienswaardigheden in Harmelen

De trekpleisters  zijn vooral de eeuwenoude gebouwen en kerken. De hervormde kerk die gebouwd is in de 16e eeuw is een van de vele hoogtepunten. Verder kent het dorp ook nog een historisch gemeentehuis.

Het dorp op zichzelf is ook een bezienswaardigheid, aangezien het is uitgeroepen tot het gezelligste dorp van Nederland in 2013.

Nieuwbouw in Harmelen

Op dit moment zijn er in Harmelen meerdere nieuwbouwprojecten in voorbereiding. Beumer Garantiemakelaars is daarbij als adviseur betrokken.

Wil je op de hoogte blijven van de nieuwbouwprojecten in Harmelen en omgeving? Meld je dan aan voor de nieuwbouw update.

Aanbod in Harmelen